12.1.13

SabaDOCTOR! les falles al 1869...

En la comisión de la falla Plaza del Doctor Collado contamos así nuestra historia:

"La comissió de la Falla Plaça Doctor Collado, ubicada a la plaça del mateix nom, es troba enclavada a un lloc privilegiat del centre de la ciutat de València destacant al seu entorn més pròxim:

•La Llotja, monument gòtic del segl XV, que ha sigut declarat Monument de la Humanitat.
•Mercat Central.
•Plaça Redona
•Esglèssia de Santa Catalina
•Catedral i Micalet
•Plaça de la Mare dels Desemparats
•Barri del Carme

Aquesta comissió té una dilatada història com demostra que es té documents que daten de la seua existència desde l’any 1.869, encara que no va ser fins a l’any 1.911 quan es batejà amb el nom de Falla Plaça Doctor Collado, puix anteriorment aquesta plaça hi havia rebut altres denominacions i, a més, la falla es plantava en diferents carrers del barri cada any. Una proba més de la seua antigüetat es que té el numero 3 al Registre Oficial de Junta Central Fallera.

Fins aleshores a soles podien pertenèixer a la comissió els majors de 14 anys i fou a 1.972 quan un faller, Agustín Marco “Tino”, promogué l’aparició de la comissió infantil que des d’aleshores ha continuat gaudint de molt bona salut i fent que es quede bocabadat tot aquell que es veu desfilar.

Des del principi hem tingut un compromís amb la qualitat de la falla que es plantava a la nostra comissió destinant, en tot moment, la major quantitat de diners per intentar garantir el millor monument dins de les nostres possibilitats. Alguna vegada ho hem aconseguit i hem guanyant el primer premi, inclús a la màxima categoria, com va ocòrrer amb les nostres recordades falles del PRIMER PREMI DE LA SECCIÓ ESPECIAL."


Esta es el texto que encontramos en nuestra página web en nuestro apartado de historia. Pero... qué fue lo que ocurrió realmente cada año?

Los primeros años tuvo una ubicación itinerante por las calles del barrio y en esta imagen podemos apreciar más o menos cuál fue la implantación de la falla.



En este post os voy a hacer un breve resumen de los mas de 125 años que tiene de historia esta comisión.

En el año 1.869 sólo se tiene conocimiento de 3 fallas en Valencia, La plaza Collado, Plaza Ibáñez y la Plaza de Mosén Sorell. No existen documentos gráficos al respecto pero se postula que así pudo ser la falla que en aquel momento se plantó... 

Dibujo realizado por Jose Manuel Garí paara la publicación Plaza Dr. Collado. Mil años de historia y 125 de fallas. En ella y en otras aportaciones voy a basar los contenidos de este post.

2 comentarios:

  1. Molt interessant la història! M'alegre que feu la faena de recopilar tot açò, ai, si la JCF ho guardara i publicara tot, hi hauria per a fer enciclopèdies, riu-te tú de la Wikipedia!

    ResponderEliminar
  2. Si es que tienes un arte escribiendo..que no me extraña.Suerte y sorprendelos !

    ResponderEliminar

y a ti, que te parece?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...